Guangzhou.

Tien dagen ben ik nu in China en ik moet zeggen dat ik het hier ontzettend naar m’n zin heb. 
Edwin en zijn vrouw zijn heel warm naar me, ze laten me op verschillende manieren kennismaken met China (dit gaat van het ontdekken van de Chinese keuken tot de Chinese manier van zaken doen) en we trekken heel veel op omdat we zoveel te bespreken hebben over koffie en hier zoveel te ontdekken is. Daarbij moet ik ook zeggen dat zij echt verwesterd zijn; ze gorgelen niet, ze tuffen niet en ze smakken niet bij het eten. Op Labour Day ben ik alleen op pad gegaan om Guangzhou te ontdekken en dat was wel even wennen. Ik ging naar een historisch gebouw met de metro. Daarna wilde ik de buurt ontdekken maar de weg vinden bleek nogal een uitdaging. Er was namelijk nergens een Engelse map, straatnamen waren in Chinese tekens, toen ik wilde lunchen moest ik eerst op zoek naar een restaurant met een menukaart met plaatjes om een beetje een idee te hebben wat ik zou bestellen. Het chinees is ondoorgrondelijk voor mij. Toen ik besloot om m’n telefoon erbij te pakken zag ik dat ook Google maps is afgesloten hier in China (net als google, Facebook, instagram. Ik werk met vpn verbindingen om er contact te leggen met de wereld buiten China). Ik kon geen metrohaltes vinden (duh, in zo’n grote stad is niet op elk groot kruispunt een metrohalte). Wc’s zijn niet in restaurants en barren, altijd eerst op zoek naar een publiek toilet. Uiteindelijk ben ik in een sjieke lobby gaan zitten om even te landen, wifi te tappen en de Chinese navigatie applicaties te downloaden. Het gebruik van Chinese tekens doet me beseffen hoe fijn het is om te kunnen lezen wat ergens staat en in elk geval woorden te kunnen ontdekken en onthouden.

And what about the coffee in China? We drinken heel heel heel veel koffie. In het centrum van Guangzhou heb ik voornamelijk de grote concerns, onder andere Starbucks, Lavazza, Illy gespot. Daarnaast heb je hier veel Kafelaku; zij gebruiken alleen maar koffiebonen die door de katten zijn opgegeten en uitgepoept in Indonesië. Maar dè succesformule onder de jongeren (15-40jr) is momenteel HEYTEA. Bij Heytea bestel je een koffie of thee met daarop een laag kaas. KAAS! Je staat hier minimaal een half uur voor in de rij en in dat halve uur zijn er zeker 50 bezorgers bestellingen komen ophalen die afgeleverd moeten worden met een soort Deliveroo. Hoewel ik het alles behalve aantrekkelijk vind klinken, moet ik zeggen dat ik eerder de mensen kan begrijpen die dit bestellen dan de Mensen die koffie bestellen met zoete siropen, extra slagroom en caramelsaus er overheen. 
Ik ben niet meteen fan van Heytea maar omdat die kaas iets zouts geeft aan de koffie is dit voor mij wel een heel nieuwe smaak. Koffie gezout in plaats van gezoet. Leuk om geproefd te hebben.

Ja er zijn veel grote concerns, maar tegelijkertijd heb ik ook gezien dat er heel veel nieuwe, hippe, goede koffietenten komen in de nieuwe gebieden. Vooral bookstores met daarin een goede koffiebar zijn een ware trend en ontzettend hip. Tegenover mijn slaapplek zat ook een heel klein zaakje waarbij de barista's zijn opgeleid in Shanghai en Hong Kong, hele lekkere koffie en via hen hoop ik binnenkort een branderij in Shanghai te bezoeken;).
Gister hebben we echt de beste koffie van de week gehad in een bar / koffiebranderij. Je komt binnen en meteen al krijg je een kopje filterkoffie om te proeven. De baristas zijn de hele tijd aan het oefenen en lopen vaak rond om je weer een andere boon te laten proeven. Je zit tussen de juten zakken waar de koffie in wordt vervoerd, de samples, de verzameling van koffiegadgets. Dit is een goed voorbeeld van de opkomende koffiecultuur in China. De goede koffies zijn echt in opkomst,sure.

Naast al het koffie proeven, hebben we ook heel veel foto’s en video’s gemaakt voor de Chinese webshop (yep, afgesloten voor de rest van de wereld), bezoeken we de plekken waar Eenhoornkoffie wordt geserveerd en laten we barista's kennis maken met de eenhoornbonen. We hebben heel veel verschillende bonen om ze te laten proeven en het is leuk om kennis onderling uit te wisselen. Bij de koffiebarren waar nu eenhoornkoffie wordt geserveerd, heb ik het een en ander verteld en geleerd over het maken van de espresso's, latte art et cetera. Geweldig hoe ze reageerden en hoeveel mensen er op af kwamen. ik werd zoooooo warm ontvangen (zie foto)

Vanavond reis ik door naar Hong Kong met lekkere koffie die ik per se mee wilde nemen, heel mooi porselein (hoop dat ze nog heel blijven) en een dikke koffie ervaring in Guangzhou. Ik ga heel even China uit, maar ik kan niet wachten om terug te gaan naar mainland en verder naar het noorden te trekken (en theeplantages te bezoeken!!!). Ik probeer ook nog foto's te posten Als internet het toelaat.

Nihao!
Nana