De dag des oordeel was dan eindelijk aangebroken. Na tweeënhalve dag intensief cuppen werd vandaag de top 10 bekend gemaakt. In de ochtend was onze pick-up om 08:00 uur en met een volle bus vertrokken we naar Piendamo, waar de veiling gehouden zouden worden. Aangekomen in Piendamo hebben we het lokale handelscentrum bekeken en heerlijk genoten van het zonnetje en vers fruit tot de veiling zou beginnen.

Om heel eerlijk te zijn, had ik geen benul wat de veiling in zou houden, waar het gehouden zou worden en wie er zouden deelnemen. Een gevalletje: ik laat het over me heenkomen. Ook was ik niet van plan om per se mee te bieden op de 10 microlots, maar ik hoop dat jullie door het lezen van mijn verhaal de sfeer gaan proeven van de veiling en begrijpen waarom ik het wel moest doen.

Het was gezellig druk in het centrum van Piendamo, kraampjes, veel mensen en een enorm podium. In eerste instantie dachten wij dat er een soort festival gaande was, maar al snel bleek dat deze hele set-up was gedaan voor de veiling. We werden met de hele groep naar een enorme tent gebracht met een podium en heel veel publiek. Als eregasten kregen we een plaats vooraan toegewezen. Er waren mensen uit de regio, koffieboeren, werknemers van het FNC, werknemers van de USAID: iedereen was aanwezig. Na een aantal Spaanse presentaties dachten wij dat de veiling zou beginnen. Echter werden wij gevraagd één voor één op het podium te komen en iets over onszelf te vertellen. Oef, die had ik niet aan zou komen. Ik moet zeggen dat ik het publiek aardig mee kreeg door te zeggen dat wij als Nederlandse vrouwen nog veel van de Colombiaanse vrouwen kunnen leren als het gaat om salsa.

Een enorme happening dus! Om 12:00 uur ging de veiling dan eindelijk van start en er werd fanatiek tegen elkaar opgeboden. Er was 1 lot dat ik heel graag wilde hebben en om iedereen zo bij elkaar te zien, aangemoedigd te worden, te zien waar de koffie vandaan komt en hoeveel het voor deze mensen betekent, was voor mij het teken om vol voor deze koffie te gaan. Er was wat strijd voor nodig, maar ik hoop dat jullie in mei de koffie van de Bueno Vista Farm kunnen kopen bij ons. Nadat mijn bod was bevestigd kon ik kennis maken met 'mijn' koffieboer en werden we gezamenlijk geïnterviewd wat erg leuk was. Na de veiling voelde ik me net een beroemdheid. Iedereen wilde met ons op de foto, wilde ons interviewen: het was eigenlijk gewoon bizar.

Na de veiling hadden we nog een bezoek aan Diego op het programma staan. Diego nam ook deel aan de cuppings en na zaterdagmiddag is hij officieel tot 'koffie-ontwerper' gekroond door ons. Diego gelooft er niet in dat hoogte of klimaat smaken bepalen, maar alles komt door de processing. Hij kruist alle variëteiten met elkaar en probeert de meest bijzondere smaken te creëren. We proefden een koffie, het was net gemberthee, wat bijzonder! Iedereen van de groep was stomverbaasd over zijn werkwijze en met name zijn uitkomsten!

Een bijzondere afsluiting van een bijzondere dag. Mijn eerste koffiereis, mijn eerste koffieveiling: wat een ervaring. We hebben de dag goed afgesloten met een goede steak, een glas wijn en wat lokale rum. Iedereen was content met de aankopen die gedaan waren en hoewel de prijzen misschien wel te hoog lagen, wilde iedereen graag bijdragen om het project een succes te maken.