Als je onze social media volgt, dan weet je misschien al wel dat De Eenhoorn nieuwe stagiaires heeft. Een daarvan ben ik, Anneleen, de stagiaire van Krista. Ik zit in mijn derde en laatste jaar van de opleiding Mediaredactie op het Landstede in Zwolle en doe mijn afstudeerstage bij De Eenhoorn. Bij De Eenhoorn houd ik mij vooral bezig met de social media. Aangezien ik vaak de vraag krijg wat zo’n stage met social media precies inhoudt, geef ik een kijkje achter de schermen, zodat je na deze blog post precies weet waar je als social mediastagiaire de hele week druk mee bent!

Contentkalender
Op maandag zitten Krista en ik ‘s ochtends altijd even om te brainstormen over ideeën die we op de social mediakanalen willen laten terugkomen en om de contentkalender in te vullen voor de komende week. Een contentkalender is heel belangrijk als je werkt in de social media. Hierin staat wat er welke dag online moet komen te staan, waar het online moet komen te staan en hoe ver je hiermee bent. Zo heb je altijd een handig overzicht en kan je precies zien wat je nog moet doen en wat je al eerder gedaan hebt. 

Van inspiratie tot social media-uiting 
Elke week maak ik foto’s voor de social mediakanalen. Dit kan zijn van de koffie en thee van de week, maar het kan ook een foto van collega’s zijn of voor een evenement. Deze week hebben we foto’s gemaakt voor ons Easy On Sunday–borrel & bierevenement wat op zondagmiddag 2 juni plaatsvindt. Vaak begin ik op Pinterest om inspiratie op te doen. Met deze inspiratie maak ik mijn eigen idee en schrijf op wat ik hiervoor nodig heb. 

Dan wordt het tijd om aan de slag te gaan. Ik heb mijn camera meegenomen, omdat we gelijk de foto’s voor de flyer, poster en website gaan schieten. We hebben in de fabriek tussen de tabaksbladeren een mooie setting gemaakt. Hierop maken we de foto’s van de Vaderdagpakketten. Nadat alle pakketten op de foto zijn geweest, gaan we aan de slag voor de borrelplankfoto’s voor het evenement, wat soms hele grappige beelden oplevert.


Als de foto’s eenmaal gemaakt zijn bewerk ik de belichting, helderheid en contrast en verscherp ik de foto’s nog een beetje zodat alle details mooi terug te zien zijn op de foto. Hierna zet ik het logo van De Eenhoorn erop. Daarna is het tijd om een goede caption erbij te verzinnen. Een caption is de tekst bij de foto op social media. Deze captions schrijf ik zelf met soms een beetje hulp van Krista en/of de informatie op onze website. Als dit allemaal gedaan is, kan de post ingepland worden op Facebook, Twitter en Instagram. Een voorbeeld van een caption is:

KOFFIE VAN DE WEEK |⠀
~⠀
De Kaguyu is onze koffie van de week! In deze koffie uit Kenia proef je tonen van rood fruit, maar ook af en toe een hint van citrus. Een perfecte koffie voor de echte liefhebber!


Video
Ook ben ik tijdens mijn stage veel bezig met video’s bedenken, opnemen en editen. Zo zijn we momenteel bezig met koffie- en theetutorials. In deze video’s leggen Samed en Binet uit wat voor verschillende zetmethoden er zijn voor koffie en (ijs)thee. Deze video’s worden uiteindelijk op YouTube en onze website geplaatst en op de social mediakanalen gedeeld. 

Interviews
Op dit moment ben ik ook druk bezig met het afnemen van interviews van de werknemers. Deze interviews komen uiteindelijk op de teampagina van de website waarbij je de mensen uit ons bedrijf leert kennen. Ik maak afspraken met de medewerkers die geïnterviewd moeten worden, neem deze interviews op en werk deze uiteindelijk uit in een mooi en lopend verhaal. Dit is tegelijkertijd een onderdeel van mijn examens. 

Daarnaast zijn er natuurlijk altijd nog dingen die ook wekelijks terugkomen. Mailtjes beantwoorden is daar een onderdeel van, maar ook verschillende meetings bijwonen en ideeën verzinnen voor evenementen en promotiemateriaal bijvoorbeeld. Ik heb al voor een aantal evenementen posters, flyers, uitnodigingen en kaartjes mogen ontwerpen.

Kortom er komt veel meer bij kijken bij het maken van een fotootje voor de social mediakanalen, maar het ik vind het na drie maanden stage nog steeds even leuk als de eerste keer! Wil jij na de zomer mijn nieuwe opvolger worden? Dan weet je nu hopelijk een beetje wat je te wachten staat.