Het bereiden van Oolong (blauw-groene thee of Wulong)

Deze theesoort wordt in het westen op een heel andere wijze gezet dan in Azie. Beide manieren van zetten wordt hier onder beschreven.

Hoeveelheid:

Deze langbladige Chinese Wulong heeft veel ruimte nodig en om aan 5 gram thee te komen zijn er wel 2 eetlepels met kop erop nodig. Bij ons in het assortiment zijn dat de Qi Lan, Mi Lang Xiang en Wen Shang Bao Zhong.

De gerolde Oolong uit Taiwan heeft ook heel veel ruimte nodig want de bladeren moeten zich volledig kunnen ontvouwen. Maar voor 5 gram is een halve eetlepel al voldoende. Een dun laagje in het filter. Bij ons in het assortiment zijn dat de Cui Yu, Si Ji Chun, Beaute Academique, Dong Ding en de Anxi Tie Kwan Yin.

Temperatuur van alle Oolongs moet ongeveer 85-90 graden zijn

Dit kan je op meerdere manieren bereiken:

1: Nadat het water heeft gekookt ongeveer 2 minuten wachten tot ze is afgekoeld tot deze temperatuur.

2: Of het water dat aan de kook wordt gebracht gebruiken zodra er een kolom eerste kleine bubbels van de bodem naar het oppervlak stijgen. Een streng van kleine parels.

3: Als een koude theepot wordt gebruikt dan valt de temperatuur vaak ook wel terug naar ongeveer 85-90 graden. Maar Aziaten doen het volgens een van bovenstaande methoden.

Tip: hoe donkerder het blad des te heter mag het water.

4: Tegenwoordig zijn er waterkokers te koop die exact verhitten tot de gewenste temperatuur.

oolong-taiwan1-gerold-5-gram-gerolde-the oolong-taiwan4-heeft-ruimte-nodig-2-4min
Oolong Taiwan

De westerse methode van Oolong bereiden: 5 gram thee per 500 ml

Een Oolong heeft altijd veel ruimte nodig om zich te ontvouwen en daarmee haar aroma af te kunnen geven aan het theenat. Dit is het volume dat is ontstaan uit dat kleine laagje opgerolde bolletjes uit Taiwan. De tijd die een Oolong nodig heeft om te trekken is ongeveer 2-5 minuten.

Op deze westerse manier van bereiden kan de thee meestal maar 1 keer worden hergebruikt.

oolong-taiwan5-filter-eruit-halen.jpg oolong-taiwan7-thee-bladeren-hergebruike

Hier is goed te zien waarom een ruim filter nodig is om de thee goed te kunnen zetten.

De Aziatische bereiding van een Oolong:

oolong-china1-5-gram-groot-blad.jpg oolong-china3-100-procent-kokend-water-o

Verschil met de westerse bereiding is het volgende: In het Westen wordt thee in een groot volume met langere trektijden klaargemaakt. Maar daardoor kan de thee minder vaak worden hergebruikt. In Azie maakt men gebruik van hele kleine theepotjes met relatief veel blad en hele korte trektijden maar daardoor kunnen ze de bladeren veel vaker hergebruiken en het eindresultaat is in ieder geval voor een Oolong en Pu- Er beter.

Onze 300 ml grote Porceleine (klik hier voor het product) theepot leent zich goed voor dit doel. De ongeveer 4 gram losse thee kan in de pot worden gedaan. Er zit voor de tuit een filter.

Veel Aziaten gebruiken ook een Yixing pot van klei. Meestal potjes niet groter dan 200 ml inhoud. Er is heel veel geschreven over de juiste soort klei , daar zijn net zoveel meningen over als er theedrinkers zijn. In ieder geval hebben Aziaten die verschillende Oolongs drinken meerdere van deze kleine Yixing potten in huis. Want de smaak en aroma van de thee gaat in de klei zitten. Voor de sterk smakende Oolong wordt een andere pot gebruikt dan voor de delicatere Oolongs.

Aziaten verwarmen hun theepot vaak eerst voor, door haar even te vullen met kokend water. Als de pot warm is voegen ze relatief veel thee toe op een klein volume water.

Soms wel 5-6 gram thee op 175 ml water. Eerst wordt de thee “gewassen” met water van 85-90 graden. Dat theenat gooit je wel weg. Dit doe je om de bladeren zich alvast iets te laten ontvouwen. Daarna wordt de Oolong opgeschonken met water van 85-90 graden. Omdat je zoveel thee op weinig water gebruikt hoeft de thee maar 30 seconden tot 1 minuut te trekken voor een mooi vol en compleet resultaat. Dit kan je wel 6-8 keer herhalen. Daardoor maak je van 6 -8 gram kwalitatief zeer goede thee wel 1,25 liter thee. Maar het vergt wel meer aandacht en tijd, dat past gewoon minder goed in onze westerse samenleving. En daarom is er een westerse stijl ontwikkeld die ook een bevredigend resultaat oplevert.

De verschillende soorten Oolong die wij verkopen vind je door op deze link te klikken.

terug