Tineke.png

Mijn naam is Tineke Jansen en ik ben koffiebrander bij De Eenhoorn. Naast het koffiebranden hou ik mij ook bezig met samples proeven, contacten leggen en de inkoop van de koffie.

Ik werk sinds 1992 bij De Eenhoorn en ben begonnen bij De Olifant waar ik sigaren maakte. Heel leuk werk was dat, maar toen ze met De Eenhoorn bezig gingen vroegen ze of ik mee ging naar De Eenhoorn omdat ik altijd bezig ben geweest met smaken en koken. Daar zei ik natuurlijk gelijk ja op, want dat was echt iets voor mij. En sinds 2004 ben ik koffiebrander.


Een dag als koffiebrander bij De Eenhoorn
’s Morgens begin ik rond half negen. Dan staat de machine al warm te draaien, want die wordt aangezet door de mannen van De Olifant. Dit is perfect want zo is de machine al opgewarmd en kan ik eigenlijk gelijk beginnen met het koffiebranden. Gemiddeld worden er tien tot elf partijen koffie gebrand per dag. Rond één uur is alles opgebrand en gaat de koffie naar achter, wat ik ’s middags dan inpak en sticker. Als ik tijd over heb na het inpakken check ik vaak mijn mail, onderhoud ik contacten en brand ik samples want deze moeten altijd geproefd worden voor we ze inkopen.


Proeven, ruiken en horen
Je moet goed kunnen proeven en goed kunnen ruiken om dit werk te kunnen doen. Ik hou hier ook rekening mee door niet te roken, want dan kan je minder goed proeven en ruiken. Het is natuurlijk niet alleen de koffie die je proeft, maar je proeft allemaal laagjes en die moet je kunnen onderscheiden. Ruiken is heel belangrijk voor het proeven en voor het branden. Je moet al je zintuigen gebruiken want je kan aan de koffie horen hoe ver het is. Je kan horen hoeveel vocht een koffie verliest en de verschillende cracks, maar dat is ook een kwestie van ervaring.


The Cup Of Excellence
Mijn allereerste koffiereis was naar de Dominicaanse Republiek. Daarna heb ik negen keer The Cup Of Excellence gedaan, dit is een Amerikaanse competitie om te bepalen wat de lekkerste koffie in het land is. Daarvoor ben ik onder andere naar Honduras geweest maar ook naar Colombia, El Salvador, Nicaragua, Guatemala en Costa Rica geweest. Je gaat hier dan een week naar toe en een week lang moet je allemaal verschillende koffie’s proeven.


Kwaliteit, passie en gezelligheid
Als ik De Eenhoorn zou omschrijven in drie woorden dan zouden dat kwaliteit, passie en gezelligheid zijn. We gaan voor kwaliteit en we willen mooie spullen inkopen en aanbieden aan mensen. Je bent eigenlijk nooit teleurgesteld in de kwaliteit die we kopen. Het een spreekt je wel meer aan dan het andere, maar je begrijpt wel dat de kwaliteit alsnog prachtig is. De passie zie je ook in alles terug. We gaan er echt voor. De gezelligheid met het team en de klanten spreekt ook voor zich.


Favoriete producten
Ik ga twee kanten op als het gaat om mijn favoriete product van De Eenhoorn. De Sidamo uit Ethiopië is echt mijn favoriete koffie en die vind ik echt fantastisch! Het fruit, het bloemige, jasmijn en het frisse van die koffie is een hele beleving. Op het theegebied ben ik echt fan van de groene thee en met name de He Feng Fu Xi, die vind ik echt geweldig. Deze twee producten staan ook altijd in mijn kast.