Deze thee is afkomstig uit Taiwan en wordt hier met de hand geplukt in hoge berggebieden. Vanwege de steile hoogtes is het moeilijk om deze thee te plukken. Men moet haast op de tenen lopen om niet van de berg te glijden. Daarom noemt men deze thee ook wel: tip toes. De Si Ju Chun thee heeft heeft een intensief bewerkingsproces. Een deel van het blad wordt gekneusd en daardoor geoxideerd. Dit maakt dat de thee zowel de eigenschappen van een groene als van een zwarte thee heeft. Deze thee kent veel smaken: vanille, honing, kokos, kamperfoelie. 

zacht en delicaat

Deze witte thee kan binnen het oogstseizoen maar een korte periode geplukt worden. Hiervoor is het belangrijk dat de zon laag aan de hemel staat, vaak is dit aan het begin en het einde van het oogstseizoen het geval. Nadat de thee geplukt is raakt deze zijn vocht kwijt. Vervolgens wordt de thee gerold om zo de aroma’s die zich in het theeblad bevinden te verspreiden over het gehele blad. Een paar maanden later geuren de jasmijnbloemen optimaal. Thee is gevoelig voor het aantrekken van geur. De thee en de jasmijnbloemen worden op elkaar gestapeld in lagen als een lasagne. Dit is een proces dat zich bij deze kwaliteitsthee wel 10 keer heeft herhaald. Het resultaat is een intens geurige thee.

zuiverheid in de theekop

De Pink Elephant is geplukt in Sri Lanka aan de voet van Adam’s peak. Hier bevindt zich een mooie vallei waar een plantage ligt die 130 jaar geleden is verlaten. Buddika, een zeer kundig theefabrikant, mag oogsten van deze inmiddels verwilderde theestruiken. Deze groene thee is geplukt, gedroogd aan de zon en vervolgens gerold om de aroma's vrij te laten komen. Buddika produceert thee op een zo duurzaam mogelijke wijze. Hij stimuleert boeren om producten tussen hun struiken te zetten zoals vanille en kardemom om de biodiversiteit te stimuleren.

JAPANSE IJSTHEE

ontdek Japanse thee

Deze thee komt uit Uji, een theegebied in Japan. Het gebied staat bekend om zijn goede kwaliteit Matcha. Hier bevindt zich de hofleverancier Shohokuen. Hij is eigenaar van een familiebedrijf dat al meer dan 300 jaar hele mooie Senscha en Matcha thee maakt. Alleen de topjes van de theeblaadjes worden geplukt want daar zit de hoogste concentratie van ingrediënten in die de thee zo smaakvol maken. Vervolgens wordt de thee lang gestoomd, licht geroosterd en tot poeder gemalen in molenstenen.De molenstenen mogen niet warm worden dus dit het malen is een langdurig proces. Per uur wordt er maximaal 30 gram Matcha geproduceerd.

GREEN HONEYBUSH

direct van de theeboer

De Green Honeybush is afkomstig uit Zuid-Afrika. Deze thee groeit in een duinachtige omgeving aan de oostkant van de kaap onder droge condities. Tijdens het oogstseizoen worden de naaldjes van de struik geknipt. De naaldjes worden vervolgens fijngesneden en daarna blootgesteld aan de zon. De struik die deze thee produceert krijgt in het bloeiseizoen lichtgele bloemen, deze ruiken intens naar honing. Na het snijden van de thee wordt deze in de zon gelegd, gecombineerd met vocht vindt hier fermentatie plaats. Deze fermentatie wordt voortijdig gestopt, zodat de groene elementen in de thee bewaard blijven.

DIAN HONG MAO FENG

perfect voor ijsthee

Deze zwarte thee is afkomstig uit het Himalaya gebergte in de Chinese provincie Yunnan. In de steile bergen groeit de thee grootbladig. Deze thee is een top in zijn soort, jaarlijks wordt hier maximaal 1000 kg van geproduceerd. De thee wordt geplukt, gedroogd en gerold. Het rollen vergt veel vakmanschap, omdat de blaadjes in gelijke grote gerold moeten worden. Vervolgens wokken de boeren de thee kort op hoog vuur voor het oxidatieproces. Wanneer het perfecte moment van oxidatie wordt gekozen leidt dat tot een mooi zuiver resultaat. Dit is een intensief proces waarbij de boeren voortdurend hun geur gebruiken.