Pu Er bereiden
Deze theesoort wordt in het westen op een heel andere wijze gezet dan in Azie. Beide manieren van zetten wordt hier onder beschreven.
Eerst de westerse methode:
Deze langbladige Pu -Er heeft veel ruimte nodig en om aan 5 gram thee te komen zijn er wel 2 eetlepels met kop erop nodig.
Bij ons in het assortiment zijn dat de Pu-Er B en de Pu-Er 1997
De geperste Pu Er uit Yunnan heeft ook heel veel ruimte nodig want de bladeren moeten zich volledig kunnen ontvouwen. Een blokje Pu-Er 1987 is 5 gram.
De temperatuur is voor alle Pu-Er is ongeveer 95 graden.
Dat is gelijk aan turbulent water dat net aan de kook is.
![]() |
![]() |
![]() |
Wassen
Omdat Pu Er vaak lang is bewaard en daardoor stoffig is moet ze altijd even worden gewassen. Klein beetje kokend water opschenken , even kort weken en schudden met het filter. Dit eerste thee-nat weggooien en niet drinken. Daar zitten bitters en stoffigheden in.
![]() |
![]() |
![]() |
Het gewassen blokje opschenken met kokend water van 95 graden tot de pot vol is. Een Pu-Er heeft altijd veel ruimte nodig om zich te ontvouwen en daarmee haar aroma af te kunnen geven aan het thee-nat.
De tijd die een geperst blokje nodig heeft om te trekken is natuurlijk langer dan de tijd die een losse Pu-Er nodig heeft. Het mooie van een goede Pu –Er is dat ze zelden bitter zal worden door een lange trektijd. In ieder geval moet het blokje uit elkaar vallen. Dat gebeurt meestal na 3-4 minuten. Het thee-nat wordt vrijwel zwart. Daarom wordt deze thee in China meestal aangeduid met zwarte thee.
![]() |
![]() |
![]() |
Als je tevreden bent met het resultaat, de eerste keer een paar keer proeven om het zetten op je eigen gewenste resultaat aan te laten sluiten. Het filter met de Pu-Er eruit halen en bladeren bewaren. Deze kunnen 2 tot 3 keer hergebruikt worden. Wel elke keer bij hergebruik de thee weer net iets langer laten trekken.
De Aziatische bereiding van een Pu-Er:
Verschil met de westerse bereiding is het volgende: In het Westen wordt thee in een groot volume met langere trektijden klaargemaakt. Maar daardoor kan de thee minder vaak worden hergebruikt. In Azie maakt men gebruik van hele kleine theepotjes met relatief veel blad en hele korte trektijden maar daardoor kunnen ze de bladeren veel vaker hergebruiken en het eindresultaat is in ieder geval voor een Oolong en Pu- Er beter.
Onze 300 ml porceleine theepot leent zich ook goed voor dit doel. De ongeveer 4 gram losse thee kan in de pot worden gedaan. Er zit voor de tuit een filter.
Veel Aziaten gebruiken ook een Yixing pot van klei. Meestal potjes niet groter dan 200 ml inhoud. Er is heel veel geschreven over de juiste soort klei , daar zijn net zoveel meningen over als er theedrinkers zijn. In ieder geval hebben Aziaten die verschillende soorten thee drinken meerdere van deze kleine Yixing potten in huis. Want de smaak en aroma van de thee gaat in de klei zitten.
Aziaten verwarmen hun theepot vaak eerst voor, door haar even te vullen met kokend water. Als de pot warm is voegen ze relatief veel thee toe op een klein volume water. Een geperste thee wordt wel eerst met een scherp voorwerp los gemaakt.
Ongeveer 5-6 gram thee op 175 ml water. Eerst wordt de thee “gewassen” met water van 95 graden. Dat theenat gooit je wel weg. Dit doe je om de bladeren zich alvast iets te laten ontvouwen. Daarna wordt de Pu-Er opgeschonken met turbulent water van 95 graden. Omdat je zoveel thee op weinig water gebruikt hoeft de thee maar 25 seconden tot 45 seconden te trekken voor een mooi vol en compleet resultaat. Dit kan je wel 6-8 keer herhalen. Wel telkens de thee 5 seconden langer laten trekken. Daardoor maak je van 6 -8 gram kwalitatief zeer goede thee wel 1,25 liter thee. Maar het vergt wel meer aandacht en tijd, dat past gewoon minder goed in onze westerse samenleving. En daarom is er een westerse stijl ontwikkeld die ook een bevredigend resultaat oplevert.
![]() |
![]() |