Marjolijn.pngMijn naam is Marjolijn Diesch-Lankhorst en ik ben gastvrouw bij De Eenhoorn. Ik verzorg rondleidingen, theeproeverijen, wijn- en portproeverijen en ik geef demonstaties sigaren maken met de hand. 

In 2003 ben ik begonnen bij De Eenhoorn en De Olifant. Ik was toen vijftig en ben spontaan naar binnen gewandeld en nooit meer weggegaan. Ik ben op vrijdagmiddag en op zaterdag aanwezig, maar soms ook doordeweeks als er rondleidingen geboekt zijn. Wat mijn werk zo leuk maakt, is de variatie in de mensen die voor een rondleiding komen. De ene keer is het een klas met schoolkinderen, de andere keer is het een vrijgezellenfeest of een vrouwenclub. Ik weet van te voren bijna nooit wat voor soort mensen er komen en die verrassing is altijd leuk. Ik vind iedere dag een feest, anders zou ik het niet meer doen.

Favoriete Eenhoorn product
Mijn favoriete Eenhoorn product is de koffie uit Guatemala en Brazilië. Ook vind ik de port heel lekker en leuk, want daar heb ik mij ook een beetje in verdiept.

Een rondleiding door De Olifant
Als je een rondleiding boekt dan neemt het gemiddeld een uur in beslag. Ik begin vaak met het maken van een sigaar met de hand, hier vertel ik dan ook meteen over zodat de gasten een beetje een idee hebben wat ze te wachten staat. Op vrijdag en zaterdag wordt er niet in de fabriek gewerkt, dus is het leuk om zoiets te laten zien aan de gasten. Als er wel in de fabriek wordt gewerkt, dan is het juist leuk om het verschil te zien tussen met de hand gemaakt en de machines. Hierna lopen we door de fabriek en vertel ik het verhaal van de productie en hoe wij te werk gaan. Ik beantwoord alle vragen die er worden gesteld en zo ben je al snel een uur verder. Ik pas mijn verhaal steeds aan op de groep. Zo blijft het voor mij leuk om te vertellen en wordt het niet iedere keer hetzelfde riedeltje. De kunst is ook om dat te laten blijken. Ik vind het altijd een groot compliment als gasten zeggen dat het net lijkt alsof ik het voor de eerste keer vertel. Het enthousiasme heb ik gelukkig nog steeds.

De kwaliteiten van een gastvrouw
Wat ik heel belangrijk vind is hygiëne. Je moet er goed verzorgd uitzien, want je staat wel een groep klanten te woord. Ook moet je natuurijk beleefd en opmerkzaam zijn. Je moet mensen zich welkom laten voelen en proberen te doorgronden met wat voor soort mensen je te maken hebt en daarop in spelen. Een goede algemene ontwikkeling is ook van belang, net zoals taalbeheersing. Ik spreek Duits en Engels goed en met Frans kom ik redelijk uit de voeten.