Bezoek De Eenhoorn & De Olifant

Kampen is een klein pittoresk stadje gelegen aan de IJssel. De stad heeft vele historische bezienswaardigheden zoals pakhuizen, imposante kerken en oude schepen, die de mooie en glorierijke tijd van het Hanzeverbond laten zien.

In 1826 startte Johann Lehmkuhl, een handelaar uit Bremen, de eerste tabaksfabriek van Kampen. Hiermee legde de Duitse handelaar de bouwsteen voor de ontwikkeling van Kampen als sigarenstad die in de 19e eeuw ontstond. Er werden meer dan 110 fabrieken opgericht, waardoor de Voorstraat de wieg werd van vele bekende merken. Deze fabrieken zorgden ervoor dat honderden mensen binnen Kampen werkzaam waren in de tabaksindustrie. Vandaag de dag is er nog maar één producerende tabaksfabriek in Kampen, namelijk De Olifant. Wandelend door de Voorstraat in Kampen zijn er nog vele muurschilderingen zichtbaar van alle tabaksfabrieken die hier hebben gezeten.

Voor cultuurhistorische liefhebbers is het een feest om door ons bedrijf te lopen. Sinds 1883 worden er in onze monumentale fabriek tabaksproducten gemaakt. De fabriek had een langere tijd een museaal karakter, maar sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw wordt er weer volop geproduceerd met behulp van traditionele machines. De oudste machine dateert uit 1888. In de sigarenfabriek van De Olifant tref je een doolhof aan werk-en opslagvertrekken. De onbepleisterde muren en stenen vloeren van klinkers, tegels, plavuizen en delen van de zoldergebinten stammen uit de late Middeleeuwen en zijn doorgetrokken van de geur van tabak en cederhout

De rondleiding gaat van in de Kennekamer waar ons verhaal van start zal gaan. De rondleiding duurt een uur waarin er wordt verteld over de verwerking van tabak, het productieproces van een sigaar en de oorsprong van de tabak in de diverse landen. Er is ook aandacht voor koffie en thee: producten die wij ze inkopen en in onze fabriek verwerken tot een eindproduct. 

Ook wordt er stilgestaan bij de geschiedenis van de sigarenindustrie van Kampen en het belang van het ambacht sigaren maken. Op de begane grond liggen de gedroogde dekbladeren, het zandblad uit Sumatra en het Javablad. De dekbladeren worden hier vochtig en elastisch gemaakt waarna ze naar de melangeerruimte gaan. Het binnengoed van de sigaar wordt gemengd tot een mix van tabak uit Brazilië, Havana en Sumatra, die je mag bekijken en mag ruiken.

De rondleiding wordt vervolgd op de eerste verdieping waar onze drie productiestraten zich bevinden. De eerste straat is de 'theestraat' waar aandacht is voor de inkoop van thee, de verschillende theesoorten en het maken van een piramidezakje. Vervolgens wandel je door naar de sigarenstraat. Via de 'handwerkkamer' door naar de 'machinekamer' met onze machines uit de jaren '40 die nog steeds actief zijn.  De rondleiding eindigt op de koffiestraat. Hier staat onze koffiebrander en wordt er wekelijks koffie gebrand uit diverse herkomstlanden.

Ontdek onze arrangementen en evenementen

Naast rondleidingen verzorgen wij ook arrangementen, proeverijen en worden er ook een aantal keer per jaar evenementen georganiseerd in onze fabriek.
Nieuwsgierig wat er nog meer te doen is?

Arrangementen

Ontdek onze arrangementen op het gebied van koffie, thee, ambacht en sigarenetiquette.

Proeverijen

Samen met een van onze specialisten de wereld ontdekken van koffie, thee of tabak.

Evenementen

De Eenhoorn organiseert diverse evenementen. In onze agenda staan al diverse activiteiten gepland.