Tour

Have you always wanted to know how a cigar is made? Or where De Olifant purchases its tobacco? Book a tour in our factory. We are happy to take you on a journey through our historic building and tell you everything you need to know about the purchasing and production process of De Olifant in an hour.

You can book our tours from Monday till Saturday. Tickets are 10,00 per person. You can buy tickets on our webshop or you can make a reservation by phone or e-mail. You can reach us at info@eenhoorn.eu or 038 -333 72 97. In combination with De Eenhoorn you can also choose for a tasting. We provide coffee, tea and cigar tastings. 

Cultuur en historie

Kampen is een klein pittoresk stadje gelegen aan de IJssel. De stad heeft vele historische bezienswaardigheden zoals pakhuizen, imposante kerken en oude schepen, die de mooie en glorierijke tijd van het Hanzeverbond laten zien.

In 1826 startte Johann Lehmkuhl, een handelaar uit Bremen, de eerste tabaksfabriek van Kampen. Hiermee legde de Duitse handelaar de bouwsteen voor de ontwikkeling van Kampen als sigarenstad die in de 19e eeuw ontstond. Er werden meer dan 110 fabrieken opgericht, waardoor de Voorstraat de wieg werd van vele bekende merken. Deze fabrieken zorgden ervoor dat honderden mensen binnen Kampen werkzaam waren in de tabaksindustrie. Vandaag de dag is er nog maar één producerende tabaksfabriek in Kampen, namelijk De Olifant. Wandelend door de Voorstraat in Kampen zijn er nog vele muurschilderingen zichtbaar van alle tabaksfabrieken die hier hebben gezeten.

Voor cultuurhistorische liefhebbers is het een feest om door ons bedrijf te lopen. Sinds 1883 worden er in onze monumentale fabriek tabaksproducten gemaakt. De fabriek had een langere tijd een museaal karakter, maar sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw wordt er weer volop geproduceerd met behulp van traditionele machines. De oudste machine dateert uit 1888. In de sigarenfabriek van De Olifant tref je een doolhof aan werk-en opslagvertrekken. De onbepleisterde muren en stenen vloeren van klinkers, tegels, plavuizen en delen van de zoldergebinten stammen uit de late Middeleeuwen en zijn doorgetrokken van de geur van tabak en cederhout.

Een tour door ons bedrijf

De rondleiding gaat van start in de winkel. Hier stellen onze gastvrouw Marjolijn of gastheer Errol zich voor. Zij nemen je mee naar de Kennekamer waar hun verhaal van start zal gaan. De rondleiding duurt een uur waarin er wordt verteld over de verwerking van tabak, het productieproces van een sigaar en de oorsprong van de tabak in de diverse landen. Ook wordt er stilgestaan bij de geschiedenis van de sigarenindustrie van Kampen en het belang van het ambacht sigaren maken.

Via een smalle gang aan de achterkant van de winkel kom je bij de aanvocht afdeling. Hier liggen de gedroogde dekbladeren, het zandblad uit Sumatra en het Javablad. De dekbladeren worden hier vochtig en elastisch gemaakt waarna ze naar de melangeerruimte gaan. Het binnengoed van de sigaar wordt gemengd tot een mix van tabak uit Brazilië, Havana en Sumatra, die je mag bekijken en mag ruiken.

De rondleiding wordt vervolgd op de eerste verdieping waar de machines staan. Onze zeven oude, maar gemoderniseerde, machines worden bemand door 14 vrolijke medewerkers. Zij zorgen ervoor dat er per jaar ongeveer 3,5 miljoen sigaren geproduceerd worden. De sigaren worden zes weken gelagerd waarna ze gekeurd worden en indien goedgekeurd worden ze in mooie cederhouten kistjes verpakt. Al wandelend langs de sfeervolle vertrekken en met de tabak gevulde ruimtes wordt duidelijk dat de sigaren van De Olifant met uiterste zorg en passie worden geproduceerd. Of het nu gaat om de manier van melangeren of de wijze van produceren en verpakken, kwaliteit geeft de doorslag.

Na een rondleiding door ons bedrijf ben je bewust van de zorgvuldige selectieprocedure van de tabakken die we gebruiken. Je leert dat elk blaadje meerdere keren door de hand gaat voor ze in een sigaar belanden.