Het bereiden van groene thee

Neem 5 gram groene thee op een 500 ml.

Het soortelijk gewicht van groene thee kan zeer verschillend zijn. Vergelijk het maar met een pond spijkers of veren. Het kan zijn dat van bepaalde soorten er 1-2 eetlepels met kop erop nodig is om aan 5 gram te komen of alleen een theelepel genoeg is. Ons advies is dan ook weeg eenmalig 5 gram thee af, die je voor het eerst drinkt en daarna gebruik je nooit meer teveel thee om de ideale pot thee te maken. Te weinig thee op teveel water zal nooit kunnen leiden tot een mooie thee, ook niet als je haar langer laat trekken. Een ding geldt voor alle groene theesoorten, gebruik een ruim filter zodat de thee zich optimaal kan ontwikkelen

Temperatuur moet ongeveer 70-80 graden zijn (afhankelijk van het soort groene thee)

Dit kan je op meerdere manieren bereiken:

1: nadat het water heeft gekookt ongeveer 4 minuten wachten tot ze is afgekoeld tot deze temperatuur.

2: Een klein laagje koud water, 1 deel, toevoegen en dan de rest aan vullen met warm water, 4 delen.

3: of het water dat aan de kook wordt gebracht gebruiken zodra er een kolom stoom van het wateroppervlak komt, maar nog geen bubbels in het water te zien zijn.

Dit laagje koud water (zie foto rechts) is voldoende om tot een temperatuur te komen van 70-80 graden als de pot verder gevuld wordt met kokend water.

Bovenstaande temperatuur geldt voor de meeste groene theesoorten. Maar zeer delicate groene theesoorten die heel veel chlorofyl bevatten zoals bijvoorbeeld een Japanse groene thee hebben nog kouder water nodig. Ongeveer 65 graden. Dat is de reden waarom Japanners ook ijzeren potten gebruiken voor het zetten van groene thee. Ze verwarmen de pot eerst voor met kokend water. De warmte gaat in de ijzeren pot zitten. Daarna de thee zetten op een temperatuur die nog net vast te houden is met je hand. Zou de pot koud zijn dan gaat de temperatuur nog verder omlaag dan die 65 graden en dan wordt de thee lauw en dat wil je niet.

Hier is goed te zien waarom een ruim filter nodig is om de thee goed te kunnen zetten.

De trektijd van de thee is wederom afhankelijk van de theesoort en persoonlijke voorkeur. Voor sommigen is de meest delicate vorm goed maar anderen hebben de thee liever wat langer door getrokken. Als je een gewone groene thee voor de eerste keer proeft na 2 minuten proberen en dan elke 30 sec kijken wat jou het beste bevalt. Hoe langer je wacht met het trekken van de thee des te voller maar ook meer bitters komen het thee-nat naar voren.

Delicatere soorten thee worden soms al na 1 minuut geproefd. Met name de Japanse theesoorten.

Zodra de thee op smaak is (1-3 minuten heeft getrokken), kan het filter eruit worden gehaald.

De theebladeren kunnen vaak nog 2 tot 3 hergebruikt worden.

Chinese gebruiken liever een theepot van porselein, het liefst een kleine zodat ze de bladeren vaker kunnen opschenken. Link naar theepotje van porselein.

De verschillende soorten groene thee die wij verkopen vind je door op deze link te klikken.

terug