Het bereiden en bewaren van thee

De beste theeën smaken pas echt goed als ze met zorg en aandacht bereid én bewaard worden. Zo kan bijvoorbeeld hard water of een te lange trektijd het fijne aroma van een topthee volledig teniet doen. Hieronder vindt u een aantal aanwijzingen voor het bereiden van thee, zowel voor thee over het algemeen als voor de afzonderlijke theesoorten. Tevens geven we u enkele tips voor het bewaren van thee.

De benodigde hulpmiddelen zoals theepotten, filters en thermometers kunt u bij De Eenhoorn kopen, evenals theekoppen, maatlepeltjes en theeboeken. Klik op boeken & accessoires (link naar webwinkel; zelfde als knop op pagina ‘De Eenhoorn Thee’) om de diverse artikelen te bekijken en te bestellen.

Water

Zuiver water, met een juiste temperatuur, is uiterst belangrijk. Allereerst mag het water niet teveel harde mineralen bevatten. In veel delen van Nederland komt er zogenaamd ‘hard’ water uit de kraan. Om zeker te zijn van water van een goede kwaliteit, raden wij het gebruik van een zogenaamd ‘Britta’ filter aan.

Gebruik vers, koud water om te koken. Laat dit niet doorkoken, om te voorkomen dat alle zuurstof uit het water verdwijnt en de thee een vlakke smaak krijgt.

Temperatuur

De juiste watertemperatuur voor het opschenken van de thee vindt u hieronder, bij de aanwijzingen voor de verschillende theesoorten. De juiste temperatuur varieert tussen 65° en 95°C.

Theepot en filter

Doe de thee los in de theepot of in een pot met een ruim filter. Vooral witte, groene en blauw-groene theeën hebben veel ruimte nodig om tot hun recht te kunnen komen. Sommige grootbladige theeën zetten tijdens het trekken enorm uit. Het gebruik van thee-eieren raden wij dus sterk af. Spoel de theepot vooraf met kokend water. Hierdoor koelt het opgeschonken water niet te sterk af en komt het aroma van de thee goed tot ontwikkeling.

Hoeveelheid thee

Geruik ongeveer 4 gram thee per halve liter. De benodigde hoeveelheid hangt af van de soort thee die u gebruikt en van uw persoonlijke voorkeur. Over het algemeen kunt u van witte en groene thee meer gebruiken dan van blauw-groene en zwarte thee. Door het te proberen zult u vanzelf ontdekken welke dosering voor u het beste resultaat geeft.

Opschenken en laten trekken

Het verdient aanbeveling om thee eerst te ‘wassen’ alvorens die te laten trekken, zodat de blaadjes zich beter kunnen ontvouwen en het aroma beter vrijkomt. Schenk wat heet water op de thee en giet dat direct weer af. Schenk vervolgens het water op om de thee te laten trekken.

De gemiddelde trektijd ligt tussen de 3 en 5 minuten. Sommige witte en groene theeën kunnen iets langer trekken, maar past u op dat de thee niet te bitter wordt. De kleur van de thee geeft geen indicatie: zwarte thee is al donker na een halve minuut trekken, terwijl een groene of witte thee altijd licht van kleur blijft. Ook hier geldt: veel oefenen en ervaring opdoen. Schud of knijp het filter niet uit in de pot, omdat ook hierdoor de thee bitter kan worden.

De theeën van De Eenhoorn kunt u ook gerust drinken als ze zijn afgekoeld: thee van goede kwaliteit blijft op smaak en behoudt een heldere kleur. De witte, groene en blauw-groene theeën kunt u meerdere malen opschenken. Soms smaakt een tweede aftreksel zelfs beter dan een de eerste!

Bewaren

Thee is kwetsbaar voor de volgende vijf invloeden: lucht, licht, geur, hitte en vocht. Als u van plan bent om thee een tijdje niet te gebruiken, doe de thee dan in een luchtdicht blik of een goed sluitende keramische pot. Zet de thee weg op een droge en koele plaats.

Over het algemeen kan blauw-groene en zwarte thee onder ideale omstandigheden 16 maanden bewaard worden. Bij groene en witte thee is dat korter: 10 maanden. Dan praten we wel over het over best before. Maar de THT datum is vele malen langer. Tijd doet weinig met thee. De kleur wordt iets geler en er komt een klein houtige, hooiig element in de smaak naar voren. Kortom ze verliest enige frisheid maar dat is dan ook alles.

Zo bewaren wij onze thee. In goed af te sluiten blikken.

terug